Rýže s hráškem a rozinkami
- 1/4 l rýže
- 1 dl opraných rozinek
- 1 dl zeleného hrášku (čerstvý nebo mražený)
- 1/2 čl skořice
- 2 hřebíčky
- 1 čl soli
- 5 dl vody
- plátek másla
Osmažte rýži na másle až zesklovatí, cca 5 min., přidejte rozinky, hrášek, skořici a hřebíček, promíchejte, přilijte vařící vodu se solí, přiklopte a vařte asi 10-15 min. na slabém plameni dokud se přebytečná voda neodpaří. Nechte dojít pod pokličkou.
Ruský boršč
- 2 l vody
- 6 malých brambor nakrájených na kostky
- 3/4 l nakrájené kapusty
- 2 střední oloupané a nastrouhané červené řepy
- 1/4 l mrkve nakrájené na kolečka
- 1 dl rajské pasty
- 1/2 l smetany
- 2 čl soli
- 2 bobkové listy
- 1,5 čl mletého koriandru
- 1 čl mletého pepře
- 1/4 čl mletého hřebíčku
- 2 čl přírodního cukru
- 4 pl citrónové šťávy
- kousek másla, čerstvá nať
Do vroucí vody nasypte červenou řepu, mrkev, brambory a kapustu spolu s bobkovými listy. Vařte dokud zelenina nezměkne. Přidejte zbytek koření, cukr, sůl, rajský protlak a dobře promíchejte. Ještě chvíli povařte a po odstavení z plamene přidejte citrón, máslo, smetanu a zelenou nať a vše znovu promíchejte.
Listová zelenina
- 900 g čerstvých špenátových listů nebo jiné listové zeleniny
- 2 pl ghí nebo oleje
- 1/2 čl fenyklu
- 1/2 čl strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 čerstvé čili nadrobno nakrájené
- 1/2 čl kurkumy
- 1/4 čl asafoetidy (podle volby)
- 2 brambory nakrájené na kostky
- 1 čl soli
- 2 pl citrónové šťávy
Listovou zeleninu několikrát omyjte, odstraňte tuhé řapíky a nakrájejte ji na malé kousky. Rozehřejte ghí nebo olej a asi 30 vteřin společně smažte fenykl, strouhaný zázvor a nakrájené čili. Přidejte práškové koření a velice krátce je smažte. Potom okamžitě přidejte nakrájené brambory a smažte je za stálého míchání 8 až 10 minut. Přidejte nakrájené zeleninové listy, přiklopte a pomalu vařte asi 15 minut, nebo tak dlouho, dokud listy nejsou uvařené a brambory měkké. (Listy, které jsou méně šťavnaté se vaří déle a vyžadují přidat vodu). Nakonec přidejte sůl a citrónovou šťávu.
Sladká rýže
- 50 g rýže
- 2,4 l plnotučného mléka
- 1/2 čl kardamonu
- 2 bobkové listy
- 100 g bílého cukru
- 2 pl lehce opražených mandlí (podle volby)
- sůl
Rýži omyjte a nechte ji stranou, aby okapala. Ve velkém hrnci přiveďte mléko k varu a potom upravte přívod tepla tak, aby se mléko mírně vařilo, ale nepřekypělo. Chcete-li zkrátit dobu vaření, nechte prvních 15 minut mléko vařit intenzívně, nezakryté, přičemž míchejte dřevěnou vařečkou, aby se houstnoucí mléko nemohlo připalovat na dně hrnce.
Do mléka přidejte rýži spolu s bobkovými listy. Nepřestávejte míchat. Dalších 20 minut vařte na mírném plameni a velmi opatrně míchejte, dokud se rýže neuvaří. Tou dobou by se měl objem mléka snížit asi na 2/3 původního množství. Vmíchejte cukr, mandle a mletý kardamon. Rýži vařte ještě 5 minut a odstavte z plamene.
Před odstavením by sladká rýže měla být pouze mírně hustá, protože zhoustne teprve při chlazení.